2092 Budakeszi, Széchenyi út 141.

Iskolánk 7.a és 7.b osztálya a Délvidéken járt a Határtalanul program keretében 2024. június 3-6. között.

A kirándulás programja a következő volt:

1. nap: Reggel 7-kor indultunk az iskolától. Első megállónk a gyógyhatású termálvizéről híres Palicsi-tó partján volt, ahol megtekintettük a szecessziós fürdőépületeket és a színpompás villákat. A területet 1462-ben Mátyás király ajándékozta édesanyjának. 

Szabadka belvárosában sétáltunk. A szecessziós városházát helyi idegenvezető mutatta be a gyerekeknek, mesélt mind a város, mind a Délvidék történelméről.

Csantavéren, Szilágyi Erzsébet egykori birtokán a monumentális, Szent Péter Bazilikát idéző templomot tekintettük meg, majd Zenta belvárosában tettünk egy sétát.

Este Tóthfalun egy tanárnő és egy kisebb diákcsoport mutatta be a falut és a helyi Arany János Általános Iskolát. A tanítás magyar nyelven folyik, öt-hat fős, helyenként összevont osztályokban.

Szállásunk a faluban volt és remek ellátást kaptunk: házias ízek, bőséges adagok.

2. nap: Reggeli után Óbecsére mentünk, ahol a gyerekek a Than Emlékházban Than Mór festő és Than Károly természettudós életével ismerkedtek és interaktív természettudományos játékokkal játszottak. Megtekintését követően az óbecsei Tisza-zsiliphez látogattunk, majd Csúrogra utaztunk, mely Árpád-kori település. 1944 végén, a délvidéki vérengzések során a szerbek megtorlása több mint 3000 magyar és német áldozatot követelt. Az emlékműnél koszorúkkal emlékeztünk az áldozatokra. Késő délután visszatértünk Tóthfaluba ahol a mini Délvidék makettparkot és a sokszínű néprajzi anyaggal rendelkező tájházat kerestük föl. A tájházban a helyi mesterségeket mutatták be és házi finomságokkal vendégeltek meg minket. Este a nap csúcspontja volt a cserkészekkel közös megemlékezés, éneklés és tűzrakás a Turul szobornál a nemzeti összetartozás napjára emlékezve.

3. nap: Reggeli után az egykori Nándorfehérvárra, a mai Belgrádba utaztunk. A Duna és a Száva torkolatánál épült várat látogattuk meg. Megkoszorúztuk Hunyadi János győzelmi emlékművét, sétáltunk a megmaradt falak és bástyák között. 

Látogatást tettünk Zimonyban, Hunyadi János halálának színhelyén. Itt áll a millenniumi Hunyadi-torony, melyen még kivehetők az 1918-ban levert magyar címer kontúrjai.

Tovább utazva látogatást tettünk a jó állapotban lévő és lenyűgöző szendrői várban, ami egykoron Európa egyik legnagyobb vízi erőssége volt. A vesztes rigómezei csata után itt tartotta fogva Brankovics György, szerb despota Hunyadi János kormányzót. Este elfoglaltuk Delibláton a szálláshelyünket.

4. nap: Reggeli után indultunk a Vajdaság fővárosába Újvidékre. Felkapaszkodtunk a Péterváradi erődbe és bementünk a kazamatákba is. Megcsodáltuk a kilátást a városra a híres óratorony mellől. Ezután a belvárosi séta során megnéztük a városháza, a neogótikus katolikus templom, görögkeleti székesegyház és a püspöki palota épületét. A diákok a szabadidőben felfedezhették a belváros fagyizóit …

Este ¾ 8-ra élményekkel teli értünk haza Budakeszire.

A kirándulás előtt és után is több programban vettek részt a gyerekek. A kirándulást előkészítő előadást a Délvidék természet- és gazdaságföldrajzáról, népességi viszonyairól Fodorné Balogh Andrea tanárnő tartotta. Okosdoboz feladatokat oldottak meg digitális kultúra órán Tóth Márton tanár úrral, melyek a terület jobb megismerését szolgálták és volt Kahoot-os óra is a Délvidékről. A utat követően voltak kiértékelő osztályfőnöki órák és készültek egyéni reflexiók is. A két osztály az aulában tartott élménybeszámolót PPT-kel. A pályázathoz kapcsolódva mindkét osztály meglátogatta a Magyarság Háza galériáját.

Összegezve, a gyerekek a programban sokat kaptak, élményekben gazdagodtak és magyar identitásuk erősödött.

Polereczkiné Erdei Melinda és Földesiné Csiszér Anikó osztályfőnökök

Joomla Gallery makes it better. Balbooa.com

Read Time: 4 mins
Kapcsolat

Székhely: 2092 Budakeszi, Széchenyi út 141.
Telefonszám: +36-23/451-982
E-mail: titkarsag@prohaszka-budakeszi.hu
Intézményvezető: Jámbor Erzsébet igazgato@prohaszka-budakeszi.hu
OM azonosító: 032460
Bankszámlaszám: 10701180-48290807-51200002
Adószám: 19178491-2-13

Login